Основните пречки пред работодателите за наемане на граждани от трети държави са непознаване на българското законодателство, размерът на предлаганите възнаграждения и езиковата бариера - това показват резултатите от проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. То е направено в рамките на синдикалната мрежа за подкрепа на работници-мигранти в Европейския съюз.

Главният експерт по пазар на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че един от изводите е, че кандидатите за работа трябва да получават информация от българските посолства „преди заминаването им за България“:

Какви обезщетения ни дължи работодателят при командировка

„Защото хората нямат достатъчно информация по отношение на техните трудови и осигурителни и граждански права, когато дойдат на територията на страната“.

iStock
iStock

„Друг проблем, с който се сблъскват гражданите на трети държави, е достъпът до здравни грижи. Препоръчваме да бъдат осигурени лични лекари, които да обслужват лицата по време на техния престой и работа в България. Бихме препоръчали да бъдат организирани безплатни курсове по български език, които би могло да бъдат платени от самия работодател или финансирани от държавни бюджет“, посочи Тодорова. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg