Брутната месечна заплата в ИТ сектора през миналата година достига 4857 лв., което е ръст от 500 лв. за година и е 3.2 пъти над средното заплащане в страната, показват данните на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), която всяка година публикува годишния доклад "Барометър".

"Забележително постижение на софтуерния бизнес е, че дори и в година на криза с локдауни, фалити и резки колебания в икономиките, средните възнаграждения в сектора продължават да се увеличават", твърдят анализиралите данните.

От данните на БАСКОМ се вижда, че от 2015 г. насам средната заплата в сектора надхвърля с повече от 3 пъти средната в страната.

В барометъра е дадено сравнение между заплатата на софтуерен инженер в България сравнен с аналогични позиции на заети в Германия и Великобритания.

Колко достигна средната работна заплата у нас

Така еквивалентът на България в Германия, погледнато през този коефициент, показва годишна сума от 64 468 евро на инженер в България и 54 316 евро в Германия. Подобна е картината и в сравнение с Великобритания.

istock
istock

Прогнозата на БАСКОМ е, че покупателната способност на българските софтуерни инженери ще продължи да е по-висока от тази на колегите им в двете цитирани страни.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg