Гръцки хотелиери тръгнаха на лов за български работници. Родната работна ръка излиза по-евтино, а в същото време върши достатъчно добре своята работа и това кара бизнесът в Ставрос, Аспровалта и Неа врасна да предлагат заетост още отсега за следващото лято, събощи Нова телевизия
 
Летният туристически сезон в Гърция носи ред изводи, един от които според хотелиерите е че е нужен свеж персонал. Служителите се оказват недостатъчни. 
 
“Сезонът за всички нас тук в Гърция много ясно показа, че има голяма разлика между това какво хотелите имат нужда откъм персонал и с какво в действителност разполагат. И затова, поглеждайки към нашите съседи, да, българите определено представляват интерес за нас, като това важи особено за островите, които имат нужда от повече персонал”, каза Теодосис Стоицас, Асоциация на собственици на хотели и апартаменти. 

Интересът към българската работна ръка Теодосис Стоицас обяснява много просто.  
 
“Българите са огромен процент от нашите клиенти вече от много години насам, и това в крайна сметка са хора, които познаваме. В същото време голям процент от клиентите ни са българи и ако ние имаме български персонал, това ни създава страхотно предимство както в комуникацията, така и във всеки наш опит да предложим по-добро обслужване”, казва още той. 

Хотелиери в Гърция търсят българи за работа

В Гърция един български работник в хотел би получавал средно около 1500 лева. Като възнаграждението е възможно и да е много по-високо. 
 

istock
istock

А къде е гръцкият персонал? Според Стоицас, масово, работещите в сектора, са се преориентирали след пандемията, което е довело до кризата за кадри и неизбежният поглед към българският трудов пазар. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg