Шефовете на държавни фирми ще взимат максимум осемнадесеткратния размер на минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец.

Това предвижда проект на Правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия, който е пуснат за обществено обсъждане.

Или при сегашната минимална заплата от 610 лева означава, че заплатата на изпълнителните членове и членовете на управителните съвети, овластени да представляват дружеството, ще стига 10980 лева.

Вижте колко става заплатата на премиера и президента

Малко по-ниски ще са заплатите на управителите на държавни дружества с ограничена отговорност
– техните възнаграждения не могат да надхвърлят шестнадесеткратния размер на минималната работна заплата. Или при сегашните условия – 9760 лева.

Членовете на съветите на директорите, надзорните и управителните съвети на акционерните дружества, ще получават най-много 3660 лева.

istock
istock

Освен това при отлични финансови резултати на дружествата те ще взимат и годишни бонуси, които може да бъдат до около 40 хил. лв.

Заплатите на шефовете в държавните фирми ще зависят от показатели за дейността им като размер на активите и брой на персонала, наличие на задължения, както и дали печалбата и ефективността на работа се подобрява или влошава.

За всеки от тези показатели ще бъдат давани бални единици. За всеки бал изпълнителните директори ще взимат по една и половина минимална заплата, а членовете на борда - по половин минимална заплата.

Но е поставен и праг като изпълнителните директори ще взимат до 18 минимални заплати, а членовете на борда - до 6 минимални заплати.

Шефовете в предприятията ще взимат и два вида бонус, ако фирмата няма задължения, а печалбата нараства, както и още едно допълнително финансово поощрение с решение на общото събрание на дружеството.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg