67% от жените в България са прекъснали кариерата си за повече от 6 месеца, за да отглеждат детето си.

По този показател страната ни е на второ място в ЕС след Естония – със 68%, а веднага след нас се нарежда Чехия – 66 на сто. Под 1 процент обаче са мъжете у нас, които жертват кариерата си, за да се грижа за поколението.

Колко трябва да е доходът ви, за да взимате детски

Най-малко без работа остават жените в Малта – едва 13 на сто, а преди тях на опашката са Испания и Португалия – с 14 процента.

Сумарно България е в топ три на държавите в Европейския съюз (ЕС) по дял на населението, което е прекъснало кариерата си за поне 6 месеца заради отглеждане на дете през 2018 г.

istock
istock

Този дял е по-висок само в Естония и Литва – по 35% и в двете държави.

Същевременно в Малта, Испания и Португалия делът на прекъсналите кариерата си заради отглеждане на деца е най-нисък – съответно 6% и по 7% за двете иберийски държави.

Предлагат 1000 лева за раждане на дете

Средно за ЕС този дял достига 17%. Общо 42% от населението в блока пък изобщо не е прекъсвало работния си живот при никакви обстоятелства.

Един от всеки трима, прекъснали кариерата си за поне шест месеца за отглеждане на дете, в ЕС е бил жена. Мъжете са само 1%.

Най-малка е разликата жени/мъже, прекъсвали кариерата си, в Испания – 14 процентни пункта, следвана от Белгия с 18 и Дания и Холандия с по 19.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg