С 20 проекта от цялата страна неправителствени организации ще отбележат 8 март и постиженията не женитеИнициативите ще се реализират с подкрепата на Български фонд за жените, посолствата на Кралство Нидерландия и на Швейцария, съобщават от фонда.

"Въпреки огромния напредък, който отбелязваме през последните десетилетия у нас, пълното равенство между половете все още не е факт. Разликата в заплащането между мъжете и жените в България е 13,5%. Едва ¼ от народните представители в българския парламент са жени. Под 16% от ръководителите и директорите на големите компании у нас са дами. На всеки две седмици една жена в нашата страна е убивана от свой съпруг, партньор, роднина или познат. В България има 360 000 самотни майки, като 72% от тях и децата им живеят на или под прага на бедността. Това отбелязват още от Българския фонд за жените.

Каква е разликата в заплащането между жените и мъжете в България
 

През януари фондът обяви конкурс за идейни проекти, посветени на Международния ден на жените – 8 март. Бяха получени 112 проектни идеи от 46 населени места, от тях са избрани 20, които ще бъдат реализирани на 8 март и през целия месец март 2021 година.

Посолството на Кралство Нидерландия в България ще подкрепи други 7 инициативи, които ще се реализират в различни населени места и са насочени към теми като развитие на женското предприемачество, подкрепа и социална ангажираност на жени с ментални увреждания, промоция на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН, сред които е и равнопоставеността на половете, взаимопомощ между жени, пострадали от домашно насилие,  мястото на жените в науката и STEM и др.

На 8 март Български фонд за жените организира и уебинар на тема „Филантропия за женски права“. Ще се търси отговор на въпроса защо е важно да инвестираме в потенциала и правата на момичетата и жените.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg