Заплатата на опитен тракторист в Полша може да стигне над 2900 лева, твърди изданието Agruculture.by.

Брутното възнаграждение за тази дейност започва от 1700 лева. За сравнение заплатата е два пъти по-висока от тази, която дават за същата работа у нас.

По данни сайт за изчисляване на заплати средното възнаграждение за на месец за трактористите в България е 1063 лв.

В Полша заплатата му е над средната за страната, но за разлика от работата на офис служителя, работата на тракториста зависи от сезона, прогнозата за времето, състоянието на машините и т.н., твърди изданието.

Какви заплати дават на юг и на север от София

Заплащането на трактористите варира от 6,24 до 9,80 лв./час в нетно изражение. То зависи от опита на работника, вида на изпълняваните задачи и до известна степен от региона, в който работи.

istock
istock

Най-ниско е заплащането на трактористите с най-малък опит, които изпълняват прости задачи: култивация, транспортиране в полеви условия, техническо обслужване на нивите и т.н.

Най-висока е заплатата на хората, чиято работа изисква висока прецизност на изпълнение, умение за работа с най-новото оборудване за растителна защита, торене, сеене и т.н.

За да бъде трактористът мотивиран да работи, той трябва да печели на година между 18 000 и 35 000 лева на месец, сочат данните на полските фермери. Разбира се, това не са стандартни заплати за 8-часов работен ден.

1750 евро на месец взима тираджия у нас

В пиковия сезон се налага понякога хората да работят през няколко часа, достигайки до 350 часа на месец. Тогава заплащането расте пропорционално.

Понякога фермерите сключват договори с фиксирана заплата на месец, независимо какво количество часове отработи. Тогава става дума за универсален работник, способен да изпълнява различни функции.

Понастоящем минималната работна заплата на месец в Полша е 523,09 евро, докато в България тя е 286,33 евро.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg