София е на 11-о място сред 50 града в Европа по най-ниски цени на споделените работни пространства. Столицата ни предлага 80 коуъркинг пространства, като средният месечен разход за е 128 евро. Това показва проучване на The Social Hub, което  анализира средната цена на споделените пространства за работа в 50 града в Европа, за да разкрие най-евтините местоположения за дигиталните номади.
Познан в Полша е най-достъпният град за коуъркинг със средна месечна цена от 84 евро.

Столицата на Полша Краков се позиционира на трето място с цена от 106 евро на месец. Други страни от Източна Европа също попадат високо в класацията, заради ниските разходи за споделени офиси – Кишинев със среден разход от 87 евро, Сараево – 120 евро на месец, Будапеща – 116 евро и Прага – 136 евро. Шефилд в Обединеното кралство е на тринадесето място със среден месечен разход от 134 евро, а Ливърпул е на шестнадесето място с месечен разход от 150 евро.

Друго проучване наскоро разкри и кои са най-добрите градове за споделени работни места, след като прогнозите на експертите са, че до 2024 г. колосалните пет милиона души ще възприемат начина на живот в коуъркинга.

Те са класирани въз основа на фактори като броя на наличните коуъркинг пространства и колко струват, скоростта на Wi-Fi и месечните разходи за обществен транспорт. Дори е взето под внимание цената на чаша кафе.

• Барселона е коронясана за коуъркинг столицата на Европа, предлагайки 286 коуъркинг пространства за избор и достъпни цени

• Четири други испански града се нареждат сред най-добрите в Европа за съвместна работа: Мадрид, Валенсия, Сарагоса и Севиля

• Познан в Полша е най-достъпният град за споделена работа със среден месечен разход от €84,88

Най-добрите европейски градове за споделени работни пространства

1. Барселона, Испания

Ако търсите най-доброто coworking изживяване, кажете здравей на Барселона! Страната предлага общо 286 споделени работни пространства, от които да избирате (това е 17,6 на 100 000 души) на прилична средна месечна цена от €163. Дигиталните номади в Барселона могат да се насладят на супер бърз WiFi (200,98 Mbps за изтегляния) и достъпен обществен транспорт (40 евро за месечна карта), както и кафе на разумна цена, за да подхранват производителността си.

2. Мадрид, Испания

Изглежда Испания бързо се превръща в рай за колегите, тъй като Мадрид следва плътно след Барселона. Въпреки че има малко по-малко коуъркинг пространства за избор тук - 6,2 на 100 000 души, можете да сте сигурни, че следващата ви виртуална среща ще бъде лесна благодарение на светкавично бързите скорости на WiFi (226,75 Mbps за изтегляния, което е по-бързо от всеки друг град, участвал в проучването). Кафето също е по-евтино в Мадрид, средно само 1,99 евро за чаша - така че ако имате нужда от ежедневната си доза кофеин, за да преминете през този списък със задачи, имате късмет.

istock
istock

3. Валенсия, Испания

 Още един испански град завършва челната тройка. Град Валенсия се намира на югоизточното крайбрежие на Испания, обещавайки зашеметяваща средиземноморска природа, пясъчни плажове – и някои фантастични възможности за съвместна работа, разбира се.
Валенсия всъщност предлага малко повече коуъркинг пространства на 100 000 души от Мадрид (6,5), както и по-евтини месечни разходи за ползване от тях (120 евро). Пътуването до и от работа също е лесно благодарение на обществения транспорт на града и ниските разходи (30 евро за месечна карта).

4. Бристол, Великобритания

Бристол може да не е първото място, което ви идва на ум, когато мислите да изследвате Обединеното кралство, но не го отписвайте. Най-големият град в югозападна Англия, Бристол е център на културата и творчеството, с много възможности за предлагане на всеки вид дистанционен работник. Има 1600 търсения на месец за коуъркинг пространства в Бристол, така че търсенето е голямо – и градът отговаря на това търсене със 151 фантастични коуъркинг центъра. Бристол също има оживена студентска сцена, като Университетът на Бристол постоянно се класира в топ 100 в света. Освен това има много готини културни предложения, които да разгледате между работните задачи.

5. Шефилд, Великобритания

Този харизматичен град в северна Англия гордо може да се похвали с най-големия брой коуъркинг пространства на глава от населението, предлагайки фантастичните 25,2 опции на 100 000 души. Тези пространства струват средно само €134 на месец, което прави Шефилд един от най-удобните за портфейла градове в списъка.

5. Букурещ, Румъния

Букурещ се нарежда на пето място заедно с Шефилд и е истински оазис за дистанционна работа, предлагащ забележителна комбинация от история, иновации и достъпност, на която цифровите номади няма да могат да устоят. Букурещ обещава втората най-бърза скорост на WiFi изтегляне след Мадрид (218,9 Mbps). Плюс това, този град също така печели наградата за най-евтин обществен транспорт, с месечна карта, струваща само €16.

istock
istock

6. Амстердам, Холандия

Амстердам прегръща духа на коуъркинга с отворени обятия, предлагайки процъфтяваща предприемаческа сцена и изобилие от авангардни коуъркинг пространства, които отговарят на различни нужди. Средно 2400 души търсят коуъркинг пространства в Амстердам всеки месец, а градът предлага 152 вълнуващи центъра, от които да избирате.

Споделените офиси стават все по-предпочитани за работа в София

Сарагоса и Севиля заемат седмо и осмо място, потвърждавайки статута на Испания като най-доброто коуъркинг убежище в Европа, с много впечатляващи пет града, които влизат в топ 10 общо. Берлин си осигурява девето място и очевидно е популярен избор, като всеки месец 5400 души търсят коуъркинг пространства в германската столица. Краков, Полша допълва топ 10.

Как да намерите добро коуъркинг пространство

Ясно е, че коуъркинг пространствата предлагат много предимства за всички видове работници, от свободата на гъвкавост до вълнуващи възможности за работа в мрежа. На всичкото отгоре те дори могат да бъдат фантастичен начин за повишаване на психическото благополучие, създавайки силно чувство за общност, което се бори с често самотния характер на дистанционната работа и ни позволява да процъфтяваме както професионално, така и лично. Но когато имате толкова много невероятни опции на една ръка разстояние, може да е трудно да стесните търсенето си. За да ви помогнем, ето няколко най-важни съвета за намиране на идеалното coworking пространство за вас.

Познайте нуждите си

Помислете за вашето идеално работно пространство и развихрете въображението си! Жадувате ли оживена общност, тераси на покрива за мозъчна атака или може би зона за отдих за така необходимите работни почивки? Помислете за настроението, местоположението и удобствата, които стимулират вашата производителност и креативност, след което потърсете място, което най-добре отговаря на тези нужди.

istock
istock

Прочетете отзиви

Разгледайте онлайн рецензии и препоръки от дигитални номади, които са бродили из coworking пейзажа преди вас. Тези истории от реалния живот ще ви помогнат да се насочите към коуъркинг центъра, който идеално отговаря на вашите амбиции за отдалечена работа.

Направете обиколка или пробен ден

Много места за съвместна работа предлагат виртуални обиколки или лични пробни дни, които ви позволяват да изпитате пространството от първа ръка. Направете виртуално пътешествие из работното пространство или резервирайте пробен ден, където можете да усетите културата на съвместната работа, да създадете нови връзки и да проверите сами удобствата. Това е вашият шанс да тествате водите и да видите дали пространството е подходящо за вас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg