България е сред по-слабо засегнатите държави в Европейския съюз (ЕС) що се отнася до загубата на работни места и на работни часове през второто тримесечие на годината заради коронакризата, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

По-малко от 10% от работещите в България са били временно освободени или с намалено работно време. Между 2 и 3,5% са загубили работата си.

По отношение на служителите с намалено работно време в България те са под 10%, както и в Унгария, прибалтийските страни, Финландия и Швеция. С над 25%, са Италия, Ирландия и Гърция. Процентът в Испания, Франция, Австрия и Словакия е между 20 и 25.

Най-малко хора са загубили работата си в Гърция, Хърватия, Полша и Словакия - под 2%. България е в следващата категория с Франция, Румъния и др. Най-засегната отново е Испания - с над 6,5%.

Като цяло в ЕС нискоквалифицираните работници са най-застрашени и от временно освобождаване или намаляване на работните часове, и от загуба на работното място в сравнение с по-висококвалифицираните работници и служители, показват данните.

Евростат
Евростат


Hoвите бeзpaбoтни повече от наетите

Риск да загубят работата си имат и временно заетите и младите между 16 и 24 години. В България този риск е между 0,02 и 0,04 пункта по скала от 0 до 1 и е сред най-ниските.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg