Турското правителство готви закон, който да забрани уволнението на работници, и планира да го внесе за гласуване в парламента следващата седмица.

Стъпката цели да намали очаквания скок на безработицата поради разпространението на коронавируса.

Предвижда се и отделен регламент за финансова подкрепа на малки предприятия, като бръснарници и ресторанти, които не могат да работят заради ограниченията, свързани с коронавирус.
 
Според източници проектозаконът ще забрани уволненията за поне три месеца, като  президентът Реджеп Тайип Ердоган ще бъде упълномощен от парламента да удължи този период до шест месеца.

Планира се още законът да се прилага за всеки, който е бил уволнен или пуснат в неплатен отпуск от 15 март и не отговаря на условията за обезщетения за безработица. Тези хора ще получават ежедневно 39.24 лири (5.80 долара) от правителството.

Не могат да ни уволнят по време на болничен


Преди това испанското правителство забрани на компаниите да уволняват работници заради коронавируса.

Министерският съвет прие забрана за уволненията по време на извънредното положение по икономически, технически или производствени причини. Целта на мярката е да предотврати унищожаването на милиони работни места. Тя не касае единствено дисциплинарните уволнения.

За да се избегнат измами от страна на фирмите, правителството реши да преразгледа всеки случай на временно уволнение от началото на кризата.

Ако се установи нарушение, фирмата ще върне до последния евроцент, от който се е възползвала, както и обезщетенията за безработица, които са получили служителите й.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg