"Работата не те спасява от бедност", пише днес в заглавие в. "Адевърул" и цитира проучване, което показва, че Румъния е на първо място в ЕС по брой на работещи, които се намират в риск от бедност.

В Румъния делът на работещите в риск от бедност е бил 15,7 процента през 2019 г., докато средната стойност за ЕС в това отношение е 8,9 на сто, пише изданието, като публикува инфографика на проект на фондация "Фридрих Еберт", озаглавен "Социален наблюдател".

Вдигат с 40% пенсиите в Румъния

Въпреки че ситуацията в Румъния се е подобрила от 2015 г. насам, страната продължава да регистрира най-голям дял работещи, изложени на риск от бедност в ЕС, става ясно от проучването. През 2015 г. работещите, изложени на риск от бедност в Румъния, са били 18,8 на сто.

istock
istock

От друга страна Румъния се нарежда на второ място в ЕС що се отнася до темпа на нарастване на производителността след Ирландия, отбелязва "Адевърул". От 2010 г. досега темпът на нарастване на производителността е 42,6 процента.

Идеята, според която работата ти осигурява благосъстояние, а бедни са тези, които не желаят да работят, е най-малко вярна за Румъния от цяла Европа.

Всичко това се случва, въпреки че през последните години производителността на трудещите се в Румъния е нараснала значително, коментират авторите на инфографиката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg