„По време на хоум офиса вече има този синдром – да бъдеш винаги на линия. От сутрин до вечер човек стои на компютъра. Не се грижи за себе си. Много хора обядват пред компютъра, пият си кафето пред компютъра, след това продължават да работят. Увличат се извън работното време, затрупани от задачи. Това се отразява неминуемо на психическото здраве, на семейните взаимоотношения.“


Това каза пред БНР д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право и секретар на отдел „Защита на синдикалните права и трудови конфликти“ към КНСБ. 
 

Законът важи навсякъде по един и същи начин. Каквото ни е работното време в офиса, такова е и в дома“, уточни той. 

Капитанов е създател на платформата mywork.bg за въпроси и отговори, свързани с правата на работното място. Юридическите консултации са безплатни. 

Различно ли е заплащането при работа от вкъщи

Кодексът на труда е един от най-нарушаваните закони в България след Закона за движение по пътищата, подчерта Тодор Капитанов. 

В платформата хората най-често питат за права при уволнение, напускане на работа, обезщетения, трудови права по време на пандемия, пенсиониране, бременност и майчинство. Заплащането на труда и работното време също са сред сферите, към които има повишен интерес.

Работодателят няма право да намалява нашата заплата без наше съгласие, поясни Капитанов във връзка с често задавани въпроси от потребители на платформата.

Налагането на глоба е противозаконно действие на работодателя, подчерта той, визирайки например случаи на неносене на маска.

Сигнал до ГИТ за незаплатен извънреден труд на служители

Хората питат още дали могат да ни уволнят по време на болничен за Covid-19 и какво се прави при смърт на работник вследствие на заболяването. 

Нововъведенията в законодателството веднага се отразяват в платформата, увери Тодор Капитанов. 

„Тя просто автоматизира законите и ги прави на разбираем език, за да могат да се ориентират по най-лесния и достъпния начин“, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg