Инспекцията по труда напомня на работодателите, да предприемат мерки за минимизиране на риска при работа в горещините.

При работа на открито се препоръчва  въвеждане на повече почивки и ако се налага промяна на работното време за да се избегне труд, в часовете с най-високи температури. Тези мерки задължително се предприемат, когато от Националния институт по метеорология и хидрология са подадени червен или оранжев код за опасни климатични явления. 

Какви са изискванията при работа на жега

От трудовата инспекция обръщат внимание на работодателите, при горещо време, приоритетно да осигурят колективни средства за защита, за да минимизират риска от топлинен удар. Трябва да осигурят достатъчно количество питейна вода и други течности. Да осигурят места за почивка, в които работниците биха могли да възстановят температурния си баланс. През топлите месеци оптималните стойности на температурата в помещения и работни места на закрито са от 22 до 25 градуса за лека физическа работа. От 20 до 23 при средно натоварване и при тежък физически труди между 18 и 21 градуса. 

istock
istock

При дейности на закрито, когато производствените процеси се извършват при много високи или много ниски температури - например леене на метали или работа в хладилни помещения се препоръчва.да се осигуряват по-чести почивки.

От инспекцията напомнят, че излагането на топлина увеличава риска от настъпване на трудови злополуки, причинени от потни длани и замъглени предпазни очила, замайване и намалена мозъчна функция, като може да се стигне до дезориентация, нарушена концентрация, намалена бдителност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg