Броят на обявите за работа у нас продължава да нараства почти във всички сектори, показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт  "Джоб Тайгър" (JobTiger).

През февруари се отчита ръст от 4 на сто (1700 предложения повече) спрямо предходния януари. На годишна база все още се отчита спад. Предложенията са със 7 на сто (около 3100) по-малко спрямо същия период през 2023 г., съобщиха от компанията.

Характерно за този период в годината има засилено предлагане на работа в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство" - обявите в него са с 1200 повече спрямо януари – ръст от 22 на сто. След него по ръст на предложенията се нареждат секторите "Търговия и продажби" (450 предложения повече, 4 на сто ръст), "Строителство" (230 предложения повече, 10 на сто ръст) и "Административни и обслужващи дейности" (190 предложения повече, 4 на сто ръст).

Кои ИТ специалисти се търсят най-много у нас

С най-голям спад на предложенията са секторите "Производство" (370 предложения по-малко, 6 на сто спад), "Здравеопазване и фармация" (220 предложения по-малко, 9 на сто спад) и "Счетоводство, одит, финанси" (120 предложения по-малко, 5 на сто спад).

Непроменени остават секторите "Логистика и транспорт", "Производство" "Маркетинг и реклама" и ИТ – броят на обявите в тях е на същото ниво като през януари.

iStock
iStock

На годишна база се отчита ръст в секторите "Здравеопазване и фармация" (12 на сто), "Административни и обслужващи дейности" (5 на сто), "Търговия и продажби" (3 на сто), "Строителство" (2 на сто) и "Маркетинг и реклама" (0,2 на сто).

Дялово разпределение

Според анализа на "Джоб Тайгър" с най-голям дял на обявите през февруари е сектор "Търговия и продажби" (24 на сто). Поради засиленото предлагане на работа сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" (16 на сто) измества сектор "Производство" (15 на сто) от второто място, а след тях се нареждат: "Административни и обслужващи дейности" (12 на сто), "Логистика и транспорт" (10 на сто), ИТ (8 на сто),  "Строителство" (6 на сто), "Здравеопазване и фармация" (5,2 на сто) , "Счетоводство, одит, финанси" (5,1 на сто),  "Маркетинг и реклама" (3 на сто) и "Изкуство" (1 на сто).         

Работа от вкъщи

При предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа се отчита лек ръст от 2 на сто, а като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 9 на сто от предлагането през февруари. 

Ръст на обявите за работа през януари

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 50 на сто в секторa ИТ, следвани от "Административни и обслужващи дейности" (19 на сто), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (16 на сто) и "Търговия и продажби" (8 на сто). 

istock
istock

Предлагане по градове

Във водещите областни градове се наблюдава положителна тенденция, сочи проучването. Броят на обявите се е изменил, както следва: София (+1 на сто), Пловдив (+4 на сто), Варна (+11 на сто), Бургас (+11 на сто) и Стара Загора (+3 на сто). Броят на предложенията в Русе остава същият като през януари.  

Като дялово разпределение в София обявите са 43 на сто, а в останалите градове са, както следва: Пловдив (10 на сто), Варна (9 на сто), Бургас (4 на сто), Русе (3 на сто) и Стара Загора (3 на сто). 

Анализ на "Джоб Тайгър", оповестен в началото на февруари, показа ръст на предложенията за работа във всички сектори през януари 2024 г. Общият брой на обявите е нараснал с 37 на сто  (11 200 обяви повече) спрямо декември 2023 г. На годишна база бе отчетен спад от 10 на сто, като обявите за работа са били с близо 4500 по-малко от януари 2023 г. За януари от компанията отчетоха и първия месечен ръст на предложенията в сектор ИТ за последните 12 месеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase