Трудовата заетост и свободните работни места се очаква да намалеят в глобален мащаб през това тримесечие, тъй като войната в Украйна и "множество препокриващи се кризи" предизвикват намаляване на заплати, увеличаване на задлъжнялостта и все по-голямо неравенство, обяви днес Международната организация по труда (МОТ), предаде Асошиейтед прес.

Вече има признаци за забавяне през второто и третото тримесечие на годината на тенденцията за увеличаване на отработените часове в глобален мащаб, отчетена в началото на 2022 г., отбелязва специализираната агенция към Организацията на обединените нации (ООН), цитирана от Ройтерс.

Рекордно ниска безработица въпреки кризата

Агенцията, която публикува 10-ото издание на своя мониторингов доклад за света на трудаднес, посочи, че ситуацията се е влошила, като броят на отработните часове е спаднал с 1,5 на сто през третото тримесечие, което е еквивалентно на „дефицит“ от около 40 милиона работни места на пълен работен ден, предаде АП.

istock
istock

"Въз основа на настоящото развитие, може да бъде направен извод, че трудовата заетост в глобален мащаб, ще се влоши значително през четвъртото тримесечие на 2022 г. ", отбелязва МОТ в своя доклад за "Глобален трудов пазар".

Много повече работещи бедни са мъже, отколкото жени

Прекомерната политика на повишаване на лихвените проценти от страна на водещите централни банки може да нанесе "неоправдани щети на работните места и доходите, както в развитите, така и в развиващите се страни", се казва още в доклада на международната организация. Тя предупреждава за намаляване на свободните работните места и за увеличаване на безработицата през последните месеци на годината. 

Новият генерален директор на МОТ Гилбърт Хунгбо призова правителствата на отделните страни да се намесят, за да регулират цените на стоките, да преразпределят "неочакваните печалби" на някои корпорации, да увеличат мерките за гарантиране на социална защита на нуждаещите се и да подкрепят възможностите за увеличаване на доходите на хората.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg