Очаквам през 2023 година да има охлаждане на ръста в заплатите в IT сектора у нас. Това обясни пред БНР Светослав Димов, който е съосновател на платформата Dev.bg, която среща IT специалистите с работодателите.

„В най-лошия случай ще останат такива, каквито са в момента. Не мисля, че ще се стигне до намаляване на заплатите в сектора, защото този тип специалисти продължават да са търсени“.

Пандемията и дигитализацията на почти всички бизнеси засили още повече процъфтяващия  IT сектор. Редица технологични компании увеличиха многократно екипите си, за да могат да отговорят на търсенето. В края на 2022 година обаче започнаха новините за отрезвяване на сектора.

Търсенето на IT специалисти започва да намалява

Реално има охлаждане, но не може да говорим за тотална криза в технологичния сектор. Съкращенията бяха факт през миналата година, продължават и през тази, но  трябва да имаме предвид какъв тип компании ги правят. Най-често са големи борсово търгувани компании, защото те трябва да изпратят ясно послание към инвеститорите ,че виждат каква е икономическата ситуация и са взели мерки ,за да запазят маржа си. Стартъпите също съкращават хора или замразяват наемането“.

istock
istock

В САЩ безработицата в ай ти сектора е около 2%, посочи той.

Димов посочи, че платформата му работи с над 1200 компании и през последния месец наблюдава забавяне на общия брой отворени позиции в сектора.

Какви заплати взимат в IT сектора у нас

„По-голямата част от компаниите нямат бизнес проблем, но изчакват да видят какво става. Има и случаи на такива, които са загубили 1-2 клиента. Като цяло са малко по-резервирани в момента“.

Имахме такъв период в началото на ковид кризата, обясни още Димов.

После дойде големият ръст. Не знам дали това ще се повтори. Аз лично не съм чул за компания, която е освободила служители към момента. Има и компании, които отделят бюджет и когато има талант на пазара, го привличат“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg