Работещи и безработни ще могат да получат ваучери за обучение по професионална квалификация, по цифрови и други ключови компетенции. Това решиха министрите от служебния кабинет „Донев” на днешното си заседание.

Ваучерите ще са и за икономически неактивни хора. Бенефициентите ще могат да получат ваучери за обучение за придобиване на първа, втора и трета степен на професионална квалификация, цифрови и други ключови компетентности.

Дават ваучери на безработни

За пръв път ще се финансират обучения за придобиване на базово, средно, напреднало и високоспециализирано ниво на цифрова компетентност. Ваучерите за обучение ще се предоставят от Агенцията по заетостта (АЗ) на безработни, неактивни и заети хора. Желаещите ще могат да кандидатстват за тях чрез електронната платформа на Агенцията по заетостта.

Ваучерът ще бъде цифров документ с уникален идентификационен цифров код. От Агенцията ще поддържат на електронната си страница публичен регистър на предоставените ваучери.

istock
istock

Хората, получили ваучери, ще имат право сами да избират вида и доставчика на обучението. Стойността на ваучерите зависи от вида и продължителността на курсовете. За придобиване на първа степен професионална квалификация например тя ще бъде 660 лв. за обучение от не по-малко от 300 учебни часа. За втора степен на професионална квалификация ваучерът ще е на стойност 1320 лв. за не по-малко от 660 учебни часа, а за трета степен - 1980 лв. за 960 учебни часа.

Постановлението предвижда да се създаде Единен сертификационен център. 

Хората, получили ваучери, са задължени да посещават редовно курса на обучение съгласно утвърдения график. Допуска се да имат минимум 80% присъствие на учебните занятия. Сертифицирането на придобитите знания и умения ще се извършва чрез изпит по указания, утвърдени от министъра на труда и социалната политика.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg