Работниците, обхванати от колективно трудово договаряне, се ползват допълнително с до две седмици платена годишна почивка. Това показва анализ на Европейската конфедерация на профсъюзите, цитиран от КНСБ.
 

Още 10 дни отпуск над законовия минимум имат например германски и хърватски работници, чиито условия на труд се определят чрез преговори между синдикати и работодатели.
 
Допълнителна седмица за отдих е договорена и за работниците в 7 страни: Дания, Франция, Холандия, Чехия, Финландия, Италия и Великобритания, сочат изводите от анализа.
 

От ЕКП уточняват, че цифрите са от анализ на данните от Eurofound и се отнасят само до споразумения на национално ниво. Отделно много повече работници се възползват от колективни договори на ниво индустрия или компания. Анализът показва, че в цяла Европа има колективни трудови договори, които предвиждат поне 3 допълнителни дни за почивка. Работниците, обхванати от споразуменията, получават средно 24,5 дни в сравнение с 21,5 дни за всички останали.
 
По-дългата платена почивка е само една от ползите на колективното договаряне. Ето защо от ЕКП призовават ЕС да гарантира, че всички работници могат да се възползват от него и напомнят, че в началото на август бяха изнесени данни, според които милиони европейци не могат да си позволят едноседмична лятна ваканция поради ниската ниво на заплащане, се посочва в анализа.

Тече ли осигурителен стаж по време на неплатена отпуска

През последните 20 години броят на работниците, обхванати от колективното договаряне, е намалял в 22 държави-членки на ЕС, се посочва в анализа. От ЕКП допълват, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща да "засили колективните договори" като част от проекта на директива за адекватните минимални работни заплати, която изисква всички държави членки с под 70 на сто обхват на колективното договаряне, да изготвят национален план за действие по въпроса.
 

istock
istock

Европейският парламент ще разгледа проекта за директива след края на лятото. Европейската конфедерация настоява за промени в нея, които да гарантират, че: работодателите не могат да заменят синдикатите с фалшиви "представители на работниците" в преговорите за колективно договаряне; само компании, които спазват правото на колективно договаряне, имат достъп до публично финансиране; правото на колективни трудови договори се зачита за всички работници, включително и самонаетите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg