От началото на годината са изплатени 2,5 млн. лв. забавени възнаграждения след намесата на Главна инспекция по труда.

Един от последните примери са служителите на мина „Оброчище“ , които имат право на обезщетения за неизплатени възнаграждения от Фонда за гарантираните вземания на работниците и служителите, след като съдът стартира процедура по несъстоятелност за дружеството – концесионер на мината по искане на Агенцията.

Евентуалното прекратяване на делото няма да ги лиши от тази възможност. Инспекцията по труда продължава да съдейства на всички заинтересувани институции с предоставяне на документи, събрани в хода на многобройните проверки, извършвани в дружеството от началото на възникването на проблема до момента.

В търговските дела по несъстоятелност, инициирани от инспекторите заради неизплатени възнаграждения обаче агенцията няма статута на кредитор, тъй като не предявява свои вземания, поради което няма задължения да предплаща разноски, както и да участва в събранията на кредиторите.

Работещите в цеха за производство на саи за обувки в Дупница, които подадоха заявления за прекратяване на трудовите договори, основно поради неизплатени заплати, служители на „Инспекцията по труда“ проследиха оформянето на документите да бъде законосъобразно, включително и за начисляване на дължимите обезщетения.

Към настоящия момент са издадени заповеди за прекратяване на трудовото правоотношение и трудовите книжки на всички, подали заявления за напускане.

Инспекцията по труда подготвя и документи за иницииране на производство по несъстоятелност, откриването на което ще даде възможност на потърпевшите да получат обезщетения от Фонда за гарантираните вземания на работниците и служителите.

Особености на трудов договор със срок за изпитване

Инспекцията по труда упражнява контрол в предприятието от февруари, когато възникна проблемът с редовността на изплащането на възнагражденията и благодарение на инспекторите по труда работещите получиха забавената част от възнагражденията си за м. февруари.

istock
istock

За да бъдат защитени в най-голяма степен правата на работещите във фирмата, обслужваща павилионите на спирките на градския транспорт в Ямбол, е потърсено съдействието на прокуратурата, предвид факта, че в Търговския регистър няма вписан управител.

Това възпрепятства работата на контролните органи на Инспекцията по труда, тъй като ги поставя в невъзможност да приключат административното производство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg