Масово работодателите, които са съкратили служителите си през последния месец, не са им изплатили заплати и обезщетения.

Това съобщи Николай Стоянов, главен юрисконсулт в Главна инспекция по труда.
 
По думите му намаляват сигналите срещу фирми, които се възползват от защитни мерки във връзка с коронавируса.
 
„Ние получаваме 50% повече сигнали от стандартното за този период. Голяма част от тях са основателни“, допълни Стоянов.

София е лидер по сигнали за заплата в плик

През месец март безработните са се увеличили със 17 572 души, а общият им брой е с 25 469 повече спрямо същия месец на 2019 г., показват данните на Агенцията по заетостта.
 
Инспекторът коментира казусите с принудителните отпуски. „Ако има принуда от страна на работодателя към работника да ползва отпуск против неговата воля – нека сигнализират инспекцията. Явен е страхът на служителите, защото адвокати ни сигнализират предимно, а не работници“, уточни Стоянов.
 

БГНЕС
БГНЕС

Представителят на ГИТ допълни, че няма пречка по време на кризата служителите, които са в отпуск да започнат работа в друга фирма. Той допълни, че неплатеният отпуск няма да повлияе на обезщетението от НОИ при евентуална регистрация в бюрата по труда.
 
Той допълни, че съществува риск за работника при прилагане на намалено работно време от фирмите, каквато възможност имат по Закона за извънредното положение.
 
Когато работи на намалено работно време, трудовото му възнаграждение ще бъде намалено пропорционално. Работодателят може да защити правата на служителя си, като кандидатства по мярката „60/40“.

Ако се прекрати трудовото правоотношение след подобно намалено работно време – обезщетенията, които следва да получи ще бъдат също намалени“, заяви Стоянов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg