Безработицата ще продължи да намалява до 2024 година, прогнозират от Министерството на финансите.

Оценката е записана в актуализирания вариант на есенната икономическа прогноза.

В нея се посочва, че от 5,5 на сто тази година коефициентът ще достигне до 4,5 процента в края на прогнозния период.

Има ли повече безработни след въвеждането на зеления сертификат

Като основни фактори за намаляване на безработицата и от финансовото министерство посочват очакванията за намаляване на негативния ефект от пандемията върху икономиката от догодина до 2024-а, както и позитивите от националния План за възстановяване и устойчивост. Въпреки всичко оценката за заетостта догодина е ревизирана минимално - с 0,02 процентни пункта, надолу, тъй като се предвижда евентуално оптимизиране на държавната администрация.

istock
istock

За годините 2023 и 2024-та ще се усеща демографският ефект от застаряващото население върху пазара на труда.

Търсенето на работна ръка ще е в подкрепа на доходите на домакинствата, въпреки че догодина покупателната способност може да е ограничена заради инфлацията. Очаква се средногодишно тя да е 4,2 на сто.

Икономическият растеж догодина ще бъде 4,6 на сто, а като основни рискове пред прогнозата си от министерството виждат пандемията и външните фактори. Прогнозата е изготвена с допускането, че от догодина ще има проекти по плана за възстановяване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg