Безработните младежи са намалели с 40 процента за една година. През септември в бюрата по труда са били регистрирани 16 990 души до 29 години, което е с 11 553 по-малко в сравнение със същия месец на 2020 г., показва статистиката на Агенцията по заетостта, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Данните сочат, че безработните младежи намаляват както при висшистите, така и при тези със средно и основно или по-ниско образование. При младите висшисти спадът е с 33 на сто - до 2258, а при завършилите гимназия - с 14,2 на сто. На годишна база най-много се е понижил броят на младежите с основно и по-ниско образование - с 56 процента.

Рекордно малко хора в бюрата по труда

Близо две трети от безработните до 29 години са без квалификация и специалност. Спрямо септември миналата година броят им се е понижил с близо 47 процента. Всеки втори безработен младеж успява да намери работа до 4 месеца след като се регистрира в бюро по труда. Общо 2738 младежи обаче са трайно безработни и търсят работодател от повече от 12 месеца. Техният брой намалява с 20 на сто на годишна база.

През септември на трудовата борса са се регистрирали 4224 безработни младежи. Спрямо август броят им се е увеличил с 6,8 на сто, но на годишна база се е понижил с над 27 процента.

Над 8 хил. безработни започват работа

В периода януари-септември 2021 г. 30 111 безработни младежи са започнали работа. Общо 19 553 от тях са били наети в реалната икономика, а 10 578 са започнали да се трудят по програми и мерки за субсидирана заетост, финансирани със средства от Европейския съюз и държавния бюджет. Общо 961 младежи са започнали обучение, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg