Над 8 хиляди безработни и заети ще могат да започнат работа или обучение с преразпределени средства от държавния бюджет.

Планирано е да се осигури заетост на още 5 000 безработни от групите в неравностойно положение, както и обучението на минимум 2 050 безработни и на 990 заети в микро, малки и средни предприятия.

Това става възможно, след като социалният министър е утвърдил преразпределение на средствата от утвърдения годишен национален план за действие по заетостта.

Безработните се увеличават

Така се пренасочват 3,5 милиона лева от мерки, които не са стартирали в пълен обхват заради епидемичната обстановка. Икономиите могат да ползват работодатели, които вече са обявили свободни работни места в бюрата по труда.

istock
istock


Преференции могат да получат и тези, които наемат хора с трайни увреждания младежи, майки на деца до 5-годишна, хора в предпенсионна възраст. Периодът на субсидиране варира от 3 до 24 месеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg