Държавна агенция „Електронно управление“ предоставя нова електронна административна услуга за граждани, разработена съвместно с Агенцията по заетостта.

Услугата Приемане на заявления и регистрация на търсещи работа лица е  достъпна на адрес: https://egov.bg/wps/portal/egov/services/social-services/unemployment/885d29f8-9d68-4452-9c32-ad4b417a7f34

С нея се предоставя възможност на гражданите по електронен път да могат да заявяват регистрация като търсещи работа, което до сега бе възможно само с физическо посещение на Бюро по труда по постоянен адрес.

2018г. с най-нискък брой на регистрираните безработни

След регистрация информацията служебно се предава на Националния осигурителен институт (НОИ), където с решение се определя стойността на предоставяните помощи.

Колко ще останат без работа заради коронавируса

Чрез Системата за сигурно електронно връчване НОИ уведомява лицето, подало заявлението
. Така се реализира още една електронна административна услуга от край до край, която дава възможност за дигитално общуване между гражданите и администрацията.

През 2019 г. на гише в Бюрата по труда в страната са били подадени 303 019 заявления за безработица.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg