За първи път България има под 3 млн. работещи граждани, сочат данни на НСИ. Повече от 280 000 са свободните работни места в момента, като през следващите пет години се очаква броят им да достигне 800 000.

Данните бяха представени от Петър Велев - председател на Индийско-българската бизнес камара по време на форум, който обсъжда вноса на работна сила от Индия.

От какви специалисти има нужда бизнесът у нас

България е изправена пред проблема с недостига на работна сила от години и въпреки статистиката липсва желание и целенасочена работа на институциите за вноса на работници от трети държави, отбеляза Петър Велев. Като проблем, посочи той, се очертава и вътрешната миграция на заетите между отделните предприятия.

"Един работник между 3 и 6 месеца ние го въвеждаме в производството и технологията на дадената фирма или компания. Не просто недостигът е остър а и тази миграция, която е много сериозна и несигурна, не ни два възможност за перспектива", посочи Велев.

istock
istock

Страната ни се обръща към Индия за внос на работна сила като една от потенциалните възможности. Индия е приятелска държава, която разполага с квалифицирани работници и най-голям доставчик на работна ръка, посочи председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов:

"И освен това, Индия има огромен опит в предоставянето на работна ръка. Има опит с това да поема ангажимент това да се случи, а не са се използват работните визи за други цели".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase