Мерките за социално дистанциране, които наскоро бяха въведени заради пандемията от Covid-19, принудиха много хора да работят от вкъщи. За много от тях това ще бъде първият път, в който им се налага това.

Но колко честа е тази практика преди влизането в сила на карантинни мерки?

Над 70% от служителите не искат да се връщат в офисите

Според публикувани днес данни на Евростат през 2019 г. 5,4% от наетите лица в ЕС на възраст 15-64 г. обичайно работят от дома си.

Този дял остава на постоянно ниво от около 5 на сто през последното десетилетие. Но за същия период делът на тези, които понякога работят от вкъщи се е увеличил – от 6% през 2009 г. до 9% през 2019 г.

Най-голям е делът в Нидерландия и Финландия

istock
istock

Нидерландия и Финландия са на първо място по работа от вкъщи сред страните членки на ЕС с 14,1% от наетите лица, които обичайно работят от дома си през 2019 г. Следват Люксембург и Австрия съответно с 11,6 и 9,9 на сто.

Как да се защитим от кибератака когато работим от вкъщи

Най-нисък е този дял в България – 0,5%. След страната ни се нарежда Румъния (0,8%), Унгария (1,2%), Кипър (1,3%) и Хърватия и Гърция (по 1,9%). 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg