Пандемията от коронавирус постави в извънредно положение и работодателите, като ги притисна спешно да въведат дистанционната форма на работа.

Част от бизнеса, особено клоновете на международни корпорации, отдавна имат опит с това и разполагат с готови механизми за работа от разстояние. За други обаче неочакваната ситуация е истински шок и предизвикателство, към което трябва да се адаптират буквално в рамките на няколко дни. 

Макар и първоначално това да е свързано с допълнителни разходи и неудобства, в перспектива изграждането на механизми за работа от дистанция би могло да спести ресурси на фирмите и да направи работния процес по-устойчив на сътресения.

Колко губи икономиката ни от коронавируса


Такава теза изказа Георги Първанов, който е член на управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора пред БНР. Той апелира фирмите да не избързват със съкращенията, защото освен всичко останало, това вреди на имиджа им като работодател.

istock
istock

Шоковото преминаване към работа от вкъщи изисква и инвестиции, тъй като отделните компании използват различни софтуери за поставяне на задачите и отчитане на резултатите, за проверка на изработеното време и таблици за извършената работа.

Кога ще отмине кризата, според бизнеса

Използват се и телеконференции, но всички тези промени в началото изискват ресурс, финанси и много добра организация.

В края на краищата всичко опира до съвестта на служителите и тяхната отдаденост към компанията и работата, която вършат, разясни Първанов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg