Пикът на кризата предстои и проблемите ще се задълбочават, очакват близо 60% от фирмите у нас.

Това показва анкетно проучване на Българска стопанска камара сред 727фирми от всички региони на страната (най-много от Североизточен регион) и от почти всички икономически сектори (най-много в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството).

19% очакват стабилизиране до 2-3 месеца, а според 15% това ще стане в рамките на 1 месец. Налице са и очаквания кризата да продължи една година и повече, показва анкетата.

70% от фирмите в България нямат антикризисен план, който да следват в ситуации като тази с коронавируса.

БСК
БСК

Компаниите признават, че действат според обстановката. Други 21% са изготвили по спешност план с оглед актуалната обстановка, а едва 8% имат план за действие в подобни ситуации, изготвен преди кризата с коронавируса, показва проучването.

За съжаление, силно притеснително е, че огромната част от фирмите нямат в договорите си с контрагенти клаузи за форсмажор. Не е никак малък и процентът на тези, които изобщо не знаят за тази правна възможност да се защитят в случай на криза като настоящата.

По-малко от една пета от бизнеса е предвидил в договорите си клаузи за форсмажор, обясняват резултатите от БСК.

БСК
БСК

Бизнесът е разделен по отношение оценката на предприетите до момента мерки. Преобладават (35%) оценките, че мерките са закъснели, недостатъчни и неадекватни, а всеки четвърти (24%) е на обратния полюс и смята, че са налице прекалено високи рестрикции, които не отговарят на обективната обстановка.

На въпрос какви загуби отчитат компаниите, фирмите посочват, че средно ще загубят половината от оборотите си. Най-голяма проблем сред фирмите е загубата на клиенти, а не отсъствието на работници. Далеч по-слабо са засегнати те от нарушените доставки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg