Работното време в България е 56 часа, а в ЕС максималната разрешена продължителност е 52 часа седмично. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов на дискусионен форум, посветен на последните промени в Кодекса на труда. Дискусията е организирана от синдиката и Фондация "Фридрих Еберт" – България, съобщава БТА.
 
В България не е приведена регламентация относно сумираното изчисляване на работното време съгласно европейските директиви, отбеляза Капитанов. По думите му съгласно европейските директиви и Конвенцията на Международната организация на труда то следва да се прилага само в производства с непрекъсваем режим на работа.

Работодателят информира веднага, ако има промяна в трудовия ни договор

КНСБ беше първата организация, която направи коментар в България на промените в КТ, посочи Капитанов и уточни, че коментарът е публикуван на страницата на синдиката в интернет.
 

istock
istock

Капитанов припомни, че вчера КНСБ откри кампания за увеличаване на доходите и запазване на работните места. Едно от исканията е спазване на законодателството и прилагането на европейските рамки, с които България е обвързана, каза синдикалистът. Липсва ангажиментът на държавата за правната регламентация на сумираното изчисляване на работното време, смята Капитанов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg