"Два типа са правилата за работа при високи температури. Първата част е за работа на открито, когато всичко зависи от метеорологичната обстановка – там е трудно да се предприемат технически мерки, затова там се предприемат организационни мерки. Може да се промени началния час на работния ден – колкото по-рано в светлата част на деня, за да се избегне работа в жегата, така и да се осигуряват повече кратки почивки, за да може човек да почине, ако е изложен на пряка слънчева светлина, да почива на сянка". Това каза Атанас Чернаев, директор на Инспекция по труда в Пловдив пред NOVA NEWS.

„При всички положения трябва да се осигури достатъчно количество течности, най-вече – вода, за да се поддържа водния баланс на организма”, обясни той.

Напомнят на работодателите да минимизират риска при работа в жегите

Вторият тип работа в жегите засяга помещенията, където се работи на закрито. Там има гранични стойности, които задължават работодателя, в зависимост от естеството на работа да ги осигурява.

istock
istock

По думите му в дни с високи температури, като днешния, в затворените помещения максималните температури трябва да са до 33 градуса и то за производства, свързани с технологично отделяне на топлина.

Днес е най-горещият ден от началото на лятото. Температурите се очаква да надхвърлят 40 градуса, а в 16 области у нас е обявен оранжев код за опасно горещо време. В топлото време се засилват и проверките за спазването на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд. От Главната инспекция по труда ще проверяват дали режимът на работа се съобразява с високите температури през лятото. Според закона по време на горещите летни дни работодателят може да облекчи работата на служителите си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg