С 16,1 на сто нарастват общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях хора през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година, показват предварителни данни на Националния статистически институт. В индустрията увеличението е с 21,3 на сто, в услугите - със 17,8 на сто, и в строителството - с 11 на сто.
 
По икономически дейности най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - с 33,3 на сто, "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 32,9 на сто, и "Култура, спорт и развлечения" - с 25,2 на сто.

Какви заплати взимат в различните градове у нас

През четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 16,5 на сто, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 13,8 на сто.

НСИ
НСИ

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 34,3 на сто за "Хотелиерство и ресторантьорство" до едно на сто за "Хуманно здравеопазване и социална работа".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg