"2021 година беше по-добра за пазара на труда от 2020 година", каза пред БНР Георги Първанов от Българска асоциация за наемане на хора.

"Изминаващата година започна с недобри нива, но пазарът бързо нарасна и стигнахме до рекордно ниски нива на безработица от началото на промените.

Последните седмици доста рязко се вдига безработицата и според мен това ще продължи и в началото на 2022 година. Но след това ще се върнем към нормални нива - ниски нива на безработица и нужда от внос на работна ръка.

Безработицата в Северозапада е намаляла

Не очаквам обаче масови фалити на фирми, заради по-високите цени на тока. Да, има сътресения, ранно пенсиониране на работещите в държавната сфера, има и съкращения, смятам обаче, че всичко това ще е по-плавно...", посочи още HR - експертът.

istock
istock

По думите му през 2021 е имало и увеличение на заплатите с около до 8- 12 на сто за последните месеци на година. Това е по-малко от декларираните 20 на сто, но очаквам през 2022 да има ново увеличение с до 7-12 сто на заплатите.

Продължава недостигът на работна ръка в индустрията, производството и услугите - куриерски, туризъм, в селското стопанство, IT секторът и кол-центровете", каза още Първанов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg