Значителен ръст на обявите за работа се наблюдава с постепенното възстановяване на икономиката, показват данните на една от водещите онлайн платформи за заетост у нас.

Публикуваните обяви за месец май са близо с 80% повече, отколкото през април.

Увеличението в обявите за работа на месечна база е с 40% по малко от същия период на миналата година, но темпа, с който нарастват е значителен, показва статистиката на компанията.

При най силно пострадалите от Covid-кризата сектори, като хотелиерството и ресторантьорството, ръстът е най голям - близо два пъти през май в сравнение с април.

Започналите работа отново са повече от новите безработни

Сред обявените позиции преобладават тези за работа в заведенията за хранене.

istock
istock

С голям ръст са и предложенията за работа в сферата на изкуството и дизайна - един път и половина, а в производството е наполовина.

Нивото на предлагане на работа постепенно се доближава до това преди кризата с Covid-19, смятат от кариерната компания, но все още е доста под характерното за този период от годината, твърдят експертите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg