Националният център за обществено здраве и анализи е издал общи препоръки към работодателите за спазване на противоепидемични мерки при постепенното възобновяване на работния процес след края на извънредното положение.
 

„Бих препоръчала известен период от време да се работи дистанционно, особено по-уязвимите групи, където има такава възможност“, каза пред БНР доц. Катя Вангелова, началник на отдел „Здраве при работа“ в центъра.

Над 50 на сто от българите се страхуват за работата си

Дистанционната работа също би могла да доведе до стрес, ако задачите са твърде много, работниците не са мотивирани, а работните им места у дома не са достатъчно адаптирани за подобен тип работа, отбеляза доц. Вангелова.

В преходния период е важно да се вземат мерки за ограничаване на риска от заразяване, защото вирусът не изчезва с приключването на извънредното положение, изтъкна тя.

Работните места в постпандемичния период трябва да бъдат адаптирани след консултация със службите по трудова медицина и със специалистите по здраве и безопасност при работа. Дистанция, добра хигиена, лични предпазни средства на работещите са задължителни в тази насока.

istock
istock

Необходимо е да се извърши първоначална оценка на риска и да се положи грижа за лицата, които попадат в рискови групи.

Работните места са много разнообразни - както между различните сектори, така и в един и същ сектор, дори при производството на един и същ продукт в предприятия с различна големина, подчерта доц. Катя Вангелова. Тя даде пример с различните типове офиси – такива с директен достъп от улицата или високи бизнес сгради, при които е наложително използването на асансьори.

Възобновяват курсовете за допълнителна квалификация

Мерките трябва да се вземат в зависимост от вида на дейността и работното място. Началото на работния ден например може да бъде организирано поетапно, за да се избегне струпване в асансьорите, а работещите на по-ниските етажи биха могли да използват стълбите.

На местата, където се предоставя храна, трябва да се осигури спазване на дистанция. Възможни варианти са храненето по график и получаването на пакетирана храна по работните места.

Там, където е възможно, е добре почивките да се осъществяват на открито, препоръчва още доц. Вангелова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg