Повече от половината от работодателите във Видинска област, който ще търсят персонал през следващите 12 месеца, заявяват, че срещат затруднения при намирането на работна сила. Това показва анализ на резултатите от проведено проучване на потребностите на работодателите от работна сила през 2023 г., каза Гергана Владимирова, експерт в Областна администрация Видин.

Резултатите бяха представени и обсъдени на заседание на Комисията по заетостта към областния съвет за развитие, което беше водено от заместник областния управител Ани Арутюнян. Присъстваха директорът на Регионалната служба по заетостта в Монтана Светла Узунова, кметове на общини от област Видин, представители държавни институции, на организации на работодателите и на работниците.

Предложенията за работа намаляват

Над 90 на сто от работодателите посочват за най-необходими уменията за самоконтрол и дисциплина, за работа под напрежение, комуникативните умения и за работа в екип. На въпроса "В следващите 12 месеца ще търсите ли нов персонал?" над 80 на сто отговарят, че нямат такава необходимост, а 10 на сто ще търсят нови работници.

istock
istock

100 на сто от работодателите, участвали в проучването, които смятат да освобождават персонал през следващите 12 месеца са посочили финансови причини за това, допълни Владимирова. По нейните думи основните затруднения при намирането на работна сила са липсата на достатъчна квалификация на кандидатите (посочено от 50% от работодателите, които срещат затруднение) и липсата на мотивация.

Каква работа търсят младите хора и кое пречи да останат трайно на пазара на труда

След 3-5 години работодателите от област Видин очакват да търсят и наемат специалисти с висше образование от специалностите Медицина, Педагогика на обучението, Комуникационна и компютърна техника, Администрация и управление, Педагогика, Право, както и специалисти в професионалните направления Здравни грижи, Медицинска диагностика и лечебни технологии, Терапия и рехабилитация, Търговия на едро и дребно, Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства, Счетоводство и данъчно облагане, уточни Владимирова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg