Синдикатът на административните служители "Подкрепа" е подал сигнал до Главната инспекция по труда за нарушения спрямо служителите на Агенцията по заетостта - полагане на извънреден труд, който не е отчетен и не е заплатен.

Това съобщи в профила си във фейсбук икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

През последния месец служителите на Агенция по заетостта полагат системно и нерегламентирано извънреден труд в почивни дни, който не се отчита и заплаща, като това се случва при грубо нарушаване на нормативно установени в българското трудово законодателство императивни правила, се посочва в сигнала до министър Сачева и до изпълнителния директор на ГИТ инж. Румяна Михайлова.

Подкрепят над 53 000 хора в риск с нова мярка

"На системата беше възложена реализацията на повечето от популярните и прилагани масово мерки на правителството за справяне с кризата, прехвърлени бяха дейности от други администрации (най-вече такива, които до този момент се извършваха от НОИ), възложени бяха множество допълнителни функции, в т.ч. дори контрола върху статуса на хората, които преминаваха през КПП по време на извънредното положение", допълват от синдиката на административните служители.

В сигнала се посочва, че всичко това е на фона на растяща безработица и в условията на драстичен недостиг на кадри и огромен процент незаети работни места в голяма част от структурите на Агенцията по заетостта.

Сачева: Бюрата по труда ще работят извънредно заради компенсациите


Според постъпилата информация, извънреден труд в структури на АЗ, се е полагал в почивните дни (съботи и недели) на януари 2021 г., а в определени звена и в някои от почивните дни през предходен период, посочват от синдиката.

Най-масово и в най-голям брой звена на АЗ извънреден труд е положен на 16.01.2021 г. и на 23.01.2021 г., като интензитетът и полагането на извънреден труд в други почивни дни на януари е различен и зависи от натовареността на съответното звено, се допълва в сигнала.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg