През последния месец на 2021 г. обявите за работа във водещите сайтове са намалели с 35 процента, показва ежемесечният анализ на динамиката на пазара на труда у нас на HR компания и кариерен сайт JobTiger, съобщиха от компанията.

Според анализаторите не бива да има основание за притеснение. Спадът на предложенията през декември е традиционен и основно се дължи на по-големия брой почивни дни за коледните и новогодишни празници, през които огромна част от работодателите не публикуват нови предложения за работа, се посочва в анализа.

В кои сектори търсят работници

Макар и да са по-малко, броят на обявите е с 49 на сто повече от този през декември 2020 г.

Както при общия брой, така и във всички сектори, се наблюдава спад на предложенията през декември.

С най-голям спад са обявите в сектор "Производство" - 44 процента, следван от "Счетоводство, одит, финанси" - 43 процента и "Строителство" - 41 процента спад. В останалите отрасли спадът на обявите е, както следва: "Маркетинг и реклама" - 38 процента, "Административни и обслужващи дейности" - 36 процента, "Търговия и продажби" - 34 процента, "Здравеопазване и фармация" - 32 процента, "Логистика и транспорт" - 31 процента, "Хотелиерство и ресторантьорство" - 25 процента и ИТ - 15 процента.

istock
istock

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 25 процента спрямо месец ноември. Техният дял спрямо общия брой обяви е 17,1 на сто, като подобно на предходните месеци, най-многобройни са те в сектора ИТ - 69 процента, следвани от "Административни и обслужващи дейности" - 14 процента и секторите на аутсорсинг /BPO/ индустрията - 13 процента и "Търговия и продажби" - 4 процента.

Секторът ИТ вече заема първо място по дял с 22 процента от общия брой обяви. Според анализите на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, това е най-бързо и динамично разрастващият се сектор през 2021 г. От началото до края на годината броят на предложенията е нараснал двойно, а като дял той се е изкачил от четвърто място с 10-12 на сто дял до първо с 22 процента.

След него се нарежда досегашният водещ сектор "Търговия и продажби" с 21 процента дял, следван от "Производство" с 13 процента и "Административни и обслужващи дейности" - 11 процента.

Дяловото разпределение на обявите при останалите отрасли се нарежда, както следва: "Хотелиерство и ресторантьорство" - 10 процента, "Логистика и транспорт" - девет процента, "Счетоводство, одит, финанси" - 4,4 на сто, "Строителство" - 4,3 на сто, "Здравеопазване и фармация" - 4,1 на сто, "Маркетинг и реклама" - три процента и "Изкуство" - един процент.

istock
istock

Едва 150, или 0,4 на сто от общият брой, са предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат, удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или преболедуване.

Вече изискват зелен сертификат в обявите за работа

Съгласно наблюденията на екипа на JobTiger, предложенията, в които присъства това изискване, продължават да бъдат предимно в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Обслужващи дейности" и "Търговия и продажби". Макар и да варират като дял от всички обяви, през последното тримесечие на годината, техният брой се запазва почти непроменен.

През декември повече от половината предложения в страната, са съсредоточени в столицата. Делът на тези обяви е 51 процента от всички предложения, а в останалите градове той е следният: Пловдив - девет на сто, Варна - осем на сто, Бургас и Русе - три на сто, Стара Загора - два на сто. Заедно обявите в тези градове съставляват 77 процента от предложенията в България.

Изправени сме пред ситуация на бързо растяща заболеваемост и наличие на новия Омикрон щам в страната. Макар и опитът досега да показва, че всяка следваща вълна на пандемията причинява все по-малки икономически щети, все още съществува известен риск за пазара на труда, анализират от компанията.

В анализа се посочва, че влизаме в новата година с оптимизъм. Спадът на обявите с над 1/3 през декември не бива да носи поводи за притеснения, като очакванията са, традиционно, през януари броят на предложенията да се възстанови бързо и да се наблюдава здравословен ръст на пазара на труда през следващите месеци. Това се потвърждава и от наблюдението, че само през първата седмица на текущия месец броят на обявите се е увеличил с 19 на сто, посочват от компанията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg