Изискване за зелен сертификат при наемане на работа от работодатели се наблюдава през последния месец  у нас, коментира за Радио Варна Християн Петков, оперативен мениджър в компания за търсене и предлагане на работа. 

За момента този брой обяви са изключително малко на фона на общия брой предложения, каза още той. Според анализ за месец октомври, изискването е едва при 0,2% от работодателите и те са предимно от сферата на туризма, ресторантьорството и хотелиерството.

От началото на годината се наблюдава тенденция за увеличение на предлагането на дистанционна работа и през месец октомври то е със 7% повече от предходния месец за тази година.

Зелени сертификати и за хората с антитела

В момента се предлага работа предимно в ИТ-сектора, след това има търсене на счетоводители, на специалисти в сферата на човешките ресурси, както и в административните и обслужващи дейности.

По-малко, но само заради зимния сезон, се търсят и специалисти в сферата на строителството и производството.

Не се наблюдава драстичен спад в предлагането на работа през последните два месеца заради увеличения ръст на заболеваемост с Ковид-19 и изискването за зелен сертификат, каза още Християн Петков. Като цяло той определи пазара на труда като „здравословен“, но посочи, че в различните сектори картината е специфична.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg