Броят на предложенията за работа е намалял с 20 на сто от началото на годината. Това показват данните от ежемесечния анализ на най-големия кариерен сайт у нас. Според тях обаче процентът на обявите остава относително висок, предаде БНР.

През последния месец обявите за работа са намалели с 5%, като в края на април обявените през платформата работни места са малко над 49 000.

Спад от 7% се наблюдава и на годишна база, като предложенията са намалели с 3500 в сравнение с април 2022 година. 

В кои сектори търсят работници

Въпреки това броят на свободните позиции остава висок и все още няма причини за притеснения, посочват анализаторите. Спадът на предложенията за работа, наблюдаван през април, е във всички сектори на икономиката.

Изключение прави хотелиерството и ресторантьорството заради сезонния характер на работата. Броят на обявите там вече расте с 4%. 

istock
istock

Най-голям спад се регистрира в секторите производство, информационни технологии, административно обслужване и строителство

С 11% намаляват и предложенията за работа от вкъщи или дистанционна работа, общият им брой през април е 3900. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg