Предложенията за работа са намалели с 5%, като в края на април те са малко над 49 000, показва анализ на платформата за обяви ца работа JobTiger. На годишна база също се наблюдава спад от 7% или 3500 обяви по-малко спрямо м. април 2022г. Въпреки това броят на обявите остава висок и все още нямаме причина за притеснения.

Противно на предходния март, през април се наблюдава лек спад на предложенията в почти всички сектори. Изключение прави секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“, в който, характерно за сезона, продължаваме да наблюдаваме ръст. Броят на обявите в този сектор е нараснал с 4% или 440 предложения повече.
 
Почти непроменен остава броят на обявите в сектор „Здравеопазване и фармация“. Предложенията в него са се увеличили с 25 (1% ръст).
При всички останали сектори броят на предложенията е намалял през април.
 
С най-голям спад са секторите „Производство“ (560 предложения по-малко, 7% спад) и „ИТ“ (460 предложения по-малко, 9% спад). След тях се нареждат секторите „Административни и обслужващи дейности“ (390 предложения по-малко, 7% спад), „Счетоводство, одит, финанси“ (330 предложения по-малко, 14% спад), „Строителство“ (310 предложения по-малко, 11% спад), „Търговия и продажби“ (250 предложения по-малко, 2% спад), „Логистика и транспорт“ (240 предложения по-малко, 5% спад) и „Маркетинг и реклама“ (110 предложения по-малко, 7% спад). На годишна база изменението на обявите е илюстрирано на схемата по-долу. Продължава забележимият спад на предложенията в сектор “ИТ“, като спрямо м. април 2022г. те са 3370 по-малко или спад от 45%.

istock
istock

Дялово разпределение
 

Като дял на предложенията през м. април силно обособени лидери са секторите  „Търговия и продажби“ с 23% и „Хотелиерство и ресторантьорство“ с 20%. Обявите в тези два сектора формират почти половината от предлаганата работа в страната през април.
Следват секторите „Производство“ (14%) „Административни и обслужващи дейности“ (9,4%), „Логистика и транспорт“ (8,8%), „ИТ“ (8%)  „Строителство“ (5%), „Здравеопазване и фармация“ (4,1%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4%),  , „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

В кой сектор работниците са обречени на бедност

Работа от вкъщи
 
Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 11% през м. април. Като брой те са малко над 3900. Разпределението на тези предложения по сектори е: 60% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (15%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (13%) и „Търговия и продажби“ (7%). Като дял през април обявите за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са 9% от всички обяви.  Анализът показва, че от началото на годината предложенията от този тип са спаднали с 20%. Разбира се, тук се вижда връзката между тези обяви и обявите в сектор „ИТ“, в който спадът от началото на годината до сега е 23%. На годишна база обявите за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 34% или 2000 по-малко спрямо м април 2022г.
Предлагане по градове
 

istock
istock

Общият брой на обявите във водещите областни градове е намалял със 7%. Динамиката във всеки един от тях е, както следва: София (-8%), Пловдив (-7%), Варна (-2%), Бургас (-1%), Русе (-4%) и Стара Загора (1%).
 
Като дял обявите за гр. София са 40%, а в останалите градове са:  Пловдив (10%), Варна (10%), Бургас (5%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Обяви, подходящи за бежанци
 

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през февруари е нараснал с 4%. Общият брой на този тип обяви е малко над 3000, което е 7% дял от всички обяви.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg