Когато става въпрос за нископлатени работни места, не всички браншове са идентични. Ново изследване демонстрира, че да работиш в областта на бързото хранене е най-сигурният метод да изпаднеш в беднотия като нископлатен служител.
 
Ново изследване, извършено в Калифорния от групата с нестопанска цел " Икономическата кръгла маса ", затвърди предходни констатации, че в промишлеността за бързо хранене делът на работещите бедни е по-голям от всеки различен бранш. Това противоречие се дължи на ниското възнаграждение на служителите в заведенията за бързо хранене и невъзможността да получат цялостно работно време.
 
Проучването открива, че през последните осем години промишлеността е служила като двигател на бездомността в Златния щат, увеличавайки броя на бездомните в щата с 51%. Според отчета в този момент заетите в заведенията за бързо хранене съставляват всеки 17-и скитник в Калифорния.
 
"Оценяваме, че бездомността в Калифорния щеше да нарасне с към една пета по-малко, в случай че долната граница на заплатите в заведенията за бързо хранене беше съответна, с цел да подсигурява, че работещите там имат устойчиво жилище ", се споделя в изследването.
 
Ниското възнаграждение и непълната претовареност в бранша на бързото хранене не са проблем единствено на Калифорния, съобщи пред Си Би Ес Одри Тейлър, водач на групата за отбрана на справедливото възнаграждение Fight for $15.
 
"Ясно е, че в Калифорния и в цялата страна заплатите ни не са в крайник с растящите разноски за живот ", сп
одели Тейлър, която получава 12$ на час в ресторант Wendy " s в Милуоки, Уисконсин." Проучването на Икономическата кръгла маса в Калифорния би трябвало да бъде сигнален сигнал за цялата страна."
 
Недостатъчно работни часове за цялостно седмично възнаграждение
 
Федералното равнище на бедност за тричленно домакинство, което е средният размер на американското домакинство, е 24 860$, съгласно Министерството на здравеопазването.
 
По данни на Бюрото за трудова статистика към предходната година в Съединени американски щати е имало към 3,3 млн. работещи в заведения за бързо хранене и на гишета, които са получавали приблизително почасово възнаграждение от 13,53$. Това прави 28 130$ годишно при 40-часова работна седмица, каквато доста от служителите в заведенията за бързо хранене не получават.
 
Въпреки че Калифорния има една от най-високите минимални заплати в Съединени американски щати - 15,50$ на час, работещите
в заведенията за бързо хранене там постоянно не полагат достатъно часове на седмица, с цел да подобрят начина си на живот, пише в доклада.
 
Според изследването работещите на първа линия в заведенията за бързо хранене в Калифорния получават заплащане за приблизително 1340 часа годишно. За човек, който работи целогодишно, това прави приблизително 26 часа седмично. За сравнение, всички останали служители в щата работят приблизително по 1839 часа годишно.
 

istock
istock

Докато лаботниците в заведенията за бързо хранене се борят да свържат двата края, фирмите, които ги наемат, се оправят чудесно. През четвъртото тримесечие на 2022 година McDonald " s е осъществил облага от 1,9 милиарда $, което е повече спрямо миналата година, демонстрират данните на компанията. Междувременно Chick-fil-A записва 18,8 милиарда $ продажби в американската система през 2022 година, което е с близо 13% повече от миналата година, оповестява The Franchise Times.

Как да намерим по-добре платена работа

Компаниите за бързо хранене обаче може да не се оправят толкова добре в бъдеще, в случай че не запонат да се грижат повече за чиновниците си, съобщи Даниел Фламинг, президент на " Икономическата кръгла маса" и един от създателите на изследването.
 
"Тази промишленост е извънредно печеливша, само че няма да бъде устойчива, до момента в който не спре да основава и поддържа бедност и бездомност измежду работниците си", сподели Фламинг. "В целия щат обществеността заплаща разноските за здравни грижи за 31% от персонала на първа линия в заведенията за бързо хранене, посредством покритието на Medi-Cal, заплаща за талони за храна за 17% от работниците на първа линия и заплаща необятен набор от разноски за услуги и жилища за 10 120 бездомни лица от работната ръка в заведенията за бързо хранене."
 

istock
istock

В същото време фирмите за бързо хранене реализират големи облаги, сподели той, като обясни, че петте най-големи компании в този бизнес са имали 12 милиарда $ печалба през предходната година и 14,5 милиарда $ година по-рано. "Това не е справедливо за работниците и не е добре за обществото."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg