Идеята за четиридневна работна седмица не е нова, но сега се появява като спасителна за запазване на работните места в предприятията, засегнати от пандемията от Covid-19.

Преди една година нашумя опитът на фирма в Русе, която въведе работна седмица от 4 дни, за да намали стреса сред служителите си.

Какви са мерките при работа в горещо време

Според националния секретар на КНСБ Величка Микова не е изключено в България да се прибегне до четиридневна работна седмица като антикризисна мярка, но след внимателно изследване на положителните и отрицателните моменти:

"Българското законодателство постановява 40-часова работна седмица или петдневна работна седмица. Намаляването не може да се въведе, според нас, без обсъждания за изменения на Кодекса на труда. Тази тема трябва да се изследва добре. В условията на пандемия може да има четиридневна присъствена работна седмица и един ден работа от разстояние".

istock
istock

Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара коментира:

Ще доведе ли до 4-дневна работна седмица коронавирусът

"В ситуацията на пандемия е нормално да се търсят все повече гъвкави форми на труд и работно време, с които да се преодолеят проблемите, които възникват".

По думите ѝ и при сегашното българско законодателство няма пречка за въвеждане на четиридневна работна седмица, при положение, че и работодателят, и работещите са съгласни. Според нея обаче подобна практика е неприложима автоматично във всички сфери.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg