Насочваме ли се към феминизиране на работата? Идеята изглежда противоречива на фона на тенденцията, при която жените отпадаха от работната сила по време на пандемията с по-висок темп от мъжете, за да компенсират внезапното изчезване на грижите за децата и за да поемат тежестта на домашното образование пише Financial Times.

Но мисля, че това е пандемично отклонение, което ще се коригира, когато училищата отворят отново и животът се върне към някакво подобие на нормалността. Повечето жени трябва да работят по икономически причини. В САЩ е почти невъзможно да се издържа семейство със среден доход от 67 521 долара годишно на човек. Мнозина, разбира се, просто искат да работят.

Тенденция е, че през следващите години жените ще доминират и предефинират голяма част от пазара на труда.

Помислете, че студентките сега представляват близо 60% от всички колежани. Тази тенденция се развива от известно време, но получи голям попътен вятър от Covid-19. Макар много майки да остават вкъщи с децата си, повече мъже напускат колежите, отколкото жени, отчасти за да издържат семействата си.
След няколко години тези жени с висше образование ще имат предимство на пазара на труда.

Ами жените без дипломи? Ако те не се върнат на работа, това би било удар за икономическия растеж, който е функция от броя на работниците и тяхната производителност. Но тъй като училищата започват да се възстановяват, те вероятно ще го направят. Помислете за примера на страни като Франция, които запазиха училищата отворени и имаха много по-малко изчерпване на женската работна сила.

Данните за работните места в САЩ през есента ще бъде показателни в това отношение. Но каквото и да показват месечните цифри, има още една причина да се смята, че работната сила ще стане по-женска в бъдеще. Много от най-бързо развиващите се категории работни места в САЩ за следващото десетилетие са в икономиката на грижите, където жените са непропорционално представени.

istock
istock

Тъй като много жени станаха доктори, например, възможностите за гъвкава работа в тази област се повишиха за всички. Увеличаването на броя на жените ветеринари промени цялата структура на индустрията, която започна да се консолидира, тъй като жените обикновено не приемат графика 24/7, който е характерен за индивидуалните лекарски практики.

Макар че пандемията удари тежко работещите родители, тя предизвика и така необходимото преосмисляне на баланса между професионалния и личния живот. Вече има знаци за промяна. Повечето големи корпорации преминават към постоянен гъвкав график. 70% от служителите смятат, че това ще увеличи разнообразието при наемането, според проучване на McKinsey.

Всеки втори служител иска да напуска

Намалението на далечните бизнес командировки ще улесни работещите родители да приемат високи корпоративни постове. Компаниите дори стигат дотам, че дават приоритет на „смисъла“ на работата.

Разбира се, има много контраиндикатори. Неравенството продължава да разделя пазара на труда по начини, които насърчават по-екстремно работно време, резултат, който обикновено не благоприятства жените. В долния край на социално-икономическия спектър, софтуерът за автоматизирано планиране създаде нова високотехнологична система, която е брутална за всички нископлатени работници, но особено тежка за работещите семейства.

istock
istock

Но въпреки всичко това, все още мисля, че работното място ще стане по-феминизирано - и може би по-хуманизирано - поради мащабните технологични промени, посочва още анализаторът.

Междувременно застаряващото население и необходимостта от по-добро образование ще изискват повече грижи, учители, здравни работници и, разбира се, детегледачи. Повишаването на уменията и заплащането на хората в тази „икономика на грижите“ е един от основните приоритети на администрацията на Байдън.

Разнообразието, разбира се, се превърна в ключова цел на бизнеса. Но дори компаниите да давана приоритет само на печалбата, те би трябвало да се стремят да наемат повече жени, като се имат предвид данните, показващи, че представянето на акциите може да бъде с до 50% по-високо, когато има по-голям брой корпоративни лидерки.

При всичко, с изключение на най-високото ниво на човешките способности, превърнато в стока в един все по-дигитален свят, бизнесът, който процъфтява, ще бъде този с най-образованите и съпричастни работници. Подозирам, че повече от тях ще са жени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg