От всички европейски държави през миналата година най-много се е работило в Черна гора, 44,5 часа седмично, но също така и в Северна Македония, която е на върха с 39,6 часа, показва интересно видео на Statistics and data, основано на данни от Европейската статистическа служба Евростат, пише скопското издание „Независен“, цитирано от Фокус.
 
Данните показват, че броят на работните часове в Черна гора, но и в Северна Македония се е увеличил по време на пандемията, която миналата година силно разтърси цялата европейска икономика.
 
По скалата на Евростат Черна гора е на първо място по брой работни часове на седмица от 2012 г. насам.
 
РСМ, от друга страна, се появява в тази интересна статистика през първото тримесечие на 2006 г. и веднага е класирана на първо място с цели 43 работни часа за седмицата. През третото тримесечие на същата година тя се увеличи още повече и достигна 44 работни часа за една седмица.
 
През следващите години страната е на върха в списъка или сред страните, в които се извършва най-много работа, с изключение на първото тримесечие на миналата година, т.е. в началото на пандемията, когато беше в дъното на списъка от двадесет европейски държави с 37- 38 часа седмично, но вече през третото и четвъртото тримесечие на миналата година броят на работните часове се увеличи до 39,8 за седмица.
 

Statistics and data
Statistics and data

Интересен факт е, че първите 10 „най-работни“ нации са предимно балкански държави.

Какви работници се търсят у нас в момента

На второ място е Сърбия, където средното работно време през миналата година през четвъртото тримесечие е било 42,6 часа седмично, а над 40 часа през седмицата са работили гърците, 41,4 часа.
 
Следват ги македонци (39,6 часа), българи, поляци и словенци (39,1 часа седмично), румънци (38,9 часа), словаци (38,8 часа) и хървати (37,9 часа).
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg