Новорегистрираните безработни в Бюрата по труда в цялата страна продължават да са повече от постъпилите на работа. Това показват последните данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта.

От края на декември 2020 година до 12 декември тази година новорегистрираните безработни в страната са малко над 269 000 души, а започналите работа чрез Бюрата по труда – 218 000 души.

В последната наблюдавана седмица - от 6 до 12 декември, най-много са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдив, София-столица, Бургас, Благоевград и Варна, а най-много са устроените на работа в София и Благоевград.

Междувременно от Агенцията по заетостта обявиха, че през ноември заявените работни места на първичния пазар на труда са малко над 10100 или с 1600 по-малко от октомври и с 2277 по-малко спрямо същия месец на 2020 година, което според експертите е типично за есенно-зимния сезон, предава БНР.

Безработицата в Северозапада е намаляла

Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост - малко над 30%, като следват търговията и ремонтът на автомобили и мотоциклети.

istock
istock

Най-търсените от бизнеса професии през миналия месец са машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, продавачи, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, и персонал, полагащ грижи за хората, работници по събиране на отпадъци, шофьори и др.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg