Анализът на Европейската комисия идентифицира в кои професии и сектори на трудовия пазар в страните от Европейския съюз се наблюдава недостиг или излишък на кадри.

Проучва се дали съществува регионално групиране, както и потенциала за преодоляване на несъответствията (mismatch) на пазара на труда чрез трансфери на работници от региони с излишък в определена професия към такива с недостиг.

Изследването обръща специално внимание на половото разпределение спрямо най-търсените и най-предлаганите професии.

Докладът се позовава на данните предоставени от националните агенции по заетост и анализ на Европейското проучване на работната сила (LFS).

Авторите разполагат с информация за недостига на кадри в 23 европейски държави, но само 19 страни са обявили в кои сфери се наблюдава излишък на кадри. Данните за българския пазар на труда са включени по отношение й на двата показателя.

istock
istock

На европейско ниво недостиг на квалифицирани работници се наблюдава най-често при занаятчийските професии и тези, изискващи специални технически умения, обясняват от Института за пазарна икономика.

Масово се търсят заварчици, дърводелци, водопроводчици, зидари, както и различни видове механици, инженери, ИТ специалисти и работници в сектора на услугите като готвачи и сервитьори. Има изявен недостиг и на общопрактикуващи лекари и медицински сестри.

От три до девет пъти ще сменят професия днешните ученици

Авторите на изследването установяват малък брой професии - едва 24, които са класифицирани едновременно като такива с излишък и с недостиг на кадри в страни попадащи в изследването.

С други думи, възможността за прехвърляне на кадри от региони с излишък на даден тип работници към такива с недостиг е ограничена.

Най-добри шансове за подобен трансфер има при готвачите, счетоводителите, маркетинг специалистите, строителните работници, продавач-консултантите и прогимназиалните учители, като при тези професии съществува възможност за обмен на работна сила между от 3 до 5 държави.

istock
istock

Анализът подчертава, че няма страна, в която да се наблюдава излишък на системни анализатори и разработчици на софтуер, напротив - редица трудови пазари в Европа изпитват недостиг на такива специалисти.

Изследването разкрива и ясно полово сегментиране. Професиите, които се свързват с най-сериозен недостиг на кадри, като учени, инженери, техници, математици и ИТ специалисти, са доминирани от мъже.

Същевременно, жените са мнозинство в чиновническата сфера, където масово се наблюдават излишъци.

Авторите считат, че този дисбаланс би могъл да бъде източник на решението на проблема с несъответствията на пазара на труда, ако усилията се насочат към обучение и преквалификация за създаване на технически умения при жените от свръхпредлаганите професии.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg