Икономиките от Централна Европа се възстановяват по-бързо от очакваното от коронавирусната пандемия, а индустриалното производство расте, но хроничният недостиг на служители, който предшества кризата, може да се превърне в пречка за растежа в бъдеще, пише Ройтерс.

Компании, които са подложени на натиск да намерят служители, повишават още заплатите след години на двуцифрен ръст на заплащането преди COVID-19.
Брутните заплати в Унгария са скочили с 9,2% на годишна база през март, а номиналните брутни заплати в Чехия са се повишили с 3,2% през първото тримесечие. Заплатите в корпоративния сектор в Полша са нараснали с 9,9% на годишна база през април.
 
„Опитваме да приспособим заплатите към трудовия пазар. Изпитваме недостиг на служители и ни е много трудно да ги откриваме“, казва Ришард Флорек, главен изпълнителен директор на полската компания за производство на прозорци Fakro. Той допълва, че компанията се надява да увеличи служителите си с до сто студенти през лятната ваканция.
 
Преди имаше много служители на пазара, които идваха от туризма и гастрономията…, но в момента там бизнесът също се отваря“, отбелязва той.
 
Според Флорек работодателите ще трябва неизбежно да плащат повече и въпросът е дали разходите за заплати може да намерят отражение в цените или в замяната на служителите от машини.
 
„Компании, които продължават да имат… големи възможности за автоматизация, със сигурност ще го направят“, казва той. Недостигът на служители, породен от годините на емиграция към Западна Европа и бума на икономиката на региона, вече тласка нагоре заплатите и инфлацията, принуждавайки централните банки в Унгария и Чехия да мислят за възможно повишаване на лихвите.

istock
istok

В момент, когато инвестициите и средствата от Европейския съюз продължават да прииждат, компании в промишлеността, информационните технологии и строителството не успяват да привлекат служители. Данни на Евростат показват, че три от петте страни членки на ЕС с най-ниска безработица през април са се намирали в Централна и Източна Европа – Чехия с 3,4%, Унгария с 4,3% и Полша с 3,1%.
 
През същия месец инфлацията в тези страни е една от четирите най-високи в ЕС, водена от Унгария с 5,2% и Полша с 5,1%.

Доходите ни растат въпреки пандемията

„Временните проблеми в търсенето и предлагането заради бързото възстановяване на местната икономика и възобновените очаквания за затягане на капацитета на трудовия пазар в някои сектори наред с динамиката на ръста на заплатите повишават рисковете от инфлация“, съобщи Унгарската централна банка на заседанието си през май.
 
 „Недостигът на работна ръка и много нажеженият трудов пазар въпреки пандемията вече намират отражение в инфлацията и в Полша тя може да бъде видяна в цените на услугите. Те растат с около 7% на годишна база, а пандемията не я забавя твърде много“, коментира Андрей Камински, икономист в Bank Millennium във Варшава.
 
„Недостигът на работна ръка е свързан предимно с индустрията, особено с промишленото производство“, допълва той. Германската компания Continental Automotive Hungary, в която към края на 2020 г. работеха около 8200 души в седем завода, два научно-развойни центъра и склад за гуми в Унгария, съобщи, че възстановяването е започнало през третото тримесечие на миналата година и е донесло „стабилно положение откъм поръчки на клиентите“ на повечето локации.
 

istock
istock

Робърт Кесте, ръководител на Focus Country в Унгария, казва, че за инженери, софтуерни и IT експерти и най-общо хора с технически умения има видимо разминаване между търсене и предлагане с регионални дисбаланси в наличието на квалифицирани служители.
 
„Смятам, че по-трудните времена тепърва предстоят. С повторното отваряне и възстановяването на икономиката нагласите на компаниите за наемане на служители също експлодират… Очаквам много по-трудно положение през второто полугодие на 2021 г. спрямо 2020 г.“, отбелязва той.

Над 10% ръст при средната работна заплата за една година

„Ние базираме плановете си за растеж на нарастващата ефективност и ниво на автоматизация както при „белите“, така и при „сините“ якички“, допълва Кесте.
 
Габор Толди, управляващ директор на консултантската компания в областта на подбора на персонал DTC Solution, казва, че недостигът на работна ръка е остър в промишленото производство и при „белите якички“, като компании от Източна Унгария внасят хиляди служители от Украйна.
 
„Квалифициран служител сега може да печели брутни 500 хил. форинта (1753 долара) на месец, но това все пак не може да се сравнява със заплати от 1 млн. форинта в Германия“, коментира Толди и допълва, че германската икономика продължава да отмъква служители.
 

istock
istock

Томас Евин Домбровски, анализатор на трудовия пазар в чешката компания за подбор на служители LMC, която управлява сайта jobs.cz, казва, че търсенето на работна ръка от промишления сектор се е върнало на нивата от 2019 г. до есента на миналата година. Свободните работни места в Чехия са нараснали от ноември и са близо до рекорда си преди пандемията, показаха данни на статистическата служба.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg