С повече от 10 процента е нараснала средната работна заплата за една година. За сметка на това обаче намаляват възнагражденията от труд в общия дял на домакинските бюджети, докато делът на доходите от пенсии и социални помощи расте.

Въпреки отчетения ръст на средната работна заплата до 1500 лева това съвсем не се отнася до всички сектори на икономиката. Традиционно най високи са доходите в информационно комуникационните технологии, а в здравната сфера - заради допълнителните плащания към медиците на първа линия.

Ще плащат ли шефовете разходите за работа от вкъщи

„Те продължават да дърпат напред - сектори, които изискват по висока квалификация. И го имаме в същото време ефектът на това, че най-много пострадаха заетите в секторите на ресторантьорството и хотелиерството, където са най-ниските заплати“, коментира Зорница Славова от института за пазарна икономика.

istock
istock

С най голям принос за домакинските бюджети е работната заплата, но делът ѝ в общите доходи на домакинствата намалява.

Къде у нас заплатите са най-високи

„За първи път достига 55 процента делът на работната заплата в доходите на домакинствата заради отражението на тази криза. В същото време се увеличава делът на доходите от обезпечения и помощи, както и от пенсии“, каза още Зорница Славова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg