Над 55% от офис наемателите в София планират да започнат поетапно връщане на служителите си в офисите до септември, ако ситуацията с коронавируса остане под контрол.

Това показват резултатите от проучване на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton сред компании от различни сектори с общо над 22 000 служители.
 
Допитването е проведено през втората половина на май и делът на участниците е изчислен на базата на броя на работещите в тях.
 
Около 28% от работещите в анкетираните дружества вече са в офисите, а компании, в които са заети 17% от общия брой служители, все още не са планирали дата на връщане.
 
Общо 71% от служителите ще се върнат към обичайната си работна среда след реорганизация на пространството. Това налага работодатели и собственици на сгради да се погрижат за безопасността на служителите, което често е свързано с дълъг и сложен комплекс от мерки.

Служителите предпочитат работодателите им да им остават възможност да продължат да работят от вкъщи за определен период след края на пандемията, показва друго проучване на консултантската компания Colliers International сред 5000 души в цял свят, представляващи 18 различни индустрии.

В резултат на нарастващия интерес на компаниите към създаване на офис пространства, които стимулират иновациите, креативността и екипното сътрудничество, офисите ще се превръщат в централно място за колаборация и осъществяване на различни корпоративни активности, сочи докладът за впечатленията на служителите от дистанционната работа през периода на COVID-19.

istock
istock

Служителите изразяват желание и да започнат да общуват с колегите си лице в лице. Някои от участниците са заявили, че изпитват необходимост от поставянето на ясно очертана граница между работа и личен живот.

Минималната заплата ще се определя по нов начин

В доклада на Colliers се твърди и че офисът ще продължи да бъде нужен, но компаниите вероятно ще започнат все повече да се ориентират към въвеждането на практики за дистанционна работа.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg