Пандемията предизвика разцвет на сенчестата икономика. Подобно нещо се случи и по време на финансовата криза през 2009. Според икономически експерти, през 2020 година работата на черно в Германия е достигнала 11,4 процента от БВП, а през 2021 делът ѝ ще продължи да расте.

През 2020 г. част от жителите на страната, чиито доходи са спаднали поради загубата на работа или поради това, че работят на намалено работно време, са търсели алтернативни източници на средства. Открили са ги в сенчестата икономика. Според професор Фридрих Шнайдер от университета "Йоханес Кеплер" в Линц, работата на черно в Германия през миналата година се е увеличила значително - вероятно тя възлиза на 11,4 процента от брутния вътрешен продукт, което отговаря на около 380 000 евро.

През 2019 година делът ѝ бе 9,1 процента. Шнайдер смята, че най-засегнатият от работата на черно бранш е гастрономията - където от данъчните са били укрити вероятно около 60 милиарда евро.

Защо гастрономията?

Тъй като заради локдауна и строгите правила за хигиена бизнесът пострада много, част от собствениците на ресторанти и кръчми вероятно са прибегнали към измами при заплащането на служителите си, за да пестят от разходите. Миячите на чинии, чистачите и помощник-готвачите бяха особено засегнати от кризата и останаха без работа. За да не загубят помощите за безработни, те вероятно са предпочели да поемат дейности срещу заплащане на черно в брой.

Останалите сектори, в които това явление се забелязва в по-голяма степен, са туризмът, различните дейности по поддръжка на домакинството - като например градинарството, частните уроци, но също - строителството и фризьорските услуги.

istock
istock

Ръст в работата на черно е констатиран и в други страни - във Франция от 12,4% от БВП на почти 16%, в Италия - от 18,7% на 22%. Смята се, че в Румъния и България квотата е още по-висока.

През тази година надали нещо ще се промени. Прогнозите на Шнайдер са за ръст в работата на черно в Германия с още между 10% и 12%. Едва през 2022 година може да се очаква завръщане към нивата отпреди кризата, а дотогава сенчестата икономика ще запази своята привлекателност.

Двойно по-малко обяви за работа

Въпреки това според много икономисти ръстът на сенчестата икономика във времената на криза не е толкова лош - точно обратното: той пречи на задълбочаването на рецесията и на увеличаването на бедността.

Шнайдер обяснява, че макар този вид работа да отклонява сериозни средства от системите за социална сигурност и от държавната хазна, спечелените пари все пак се вкарват отново в потреблението и чрез ДДС генерират постъпления за държавата.

И според икономическия експерт Ларс Фелд, в криза като тази ръстът в работата на черно е от полза. "Сенчестата икономика е вентил, който донякъде смекчава последствията от кризата за засегнатите", казва той. Много от хората са доволни, че изобщо имат някаква работа, а завишаването на контрола и на глобите би било контрапродуктивно във времената на предизвиканата от коронавируса криза.

istock
istock

Засега държавата би трябвало да приеме обусловения от кризата ръст в работата на черно и да предприеме действия срещу нея едва след отминаването на проблемите, смята Фелд.

През 2020 година отношението на властите към незаконния труд определено е било по-снизходително: до октомври броят на проверките е намалял с 16 процента, съобщават от Министерството на финансите. Синдикатите обаче са недоволни. "Фирмите, които не плащат заплати или укриват данъци, не би трябвало да печелят при кризата", каза председателят на Синдиката на работещите в строителството Роберт Файгер.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg